středa 9. dubna 2014

Biskupský chlebíček

Jaro nám klepe na dveře a blíží se tradiční rodinné oslavy narozenin. Jako každoročně budu péct biskupský chlebíček s čokoládovou polevou. Některá z Vás si řekne, že je to hlavně vánoční pochoutka, ale manžel ho každoročně vyhlíží a snaží se nenápadně ujídat již před oslavou.

Co je třeba v kuchyni připravit:



  • 4 vejce
  • cukr moučku
  • máslo (muž nesnáší umělé tuky jako je Hera)
  • hladkou mouku
  • kypřící prášek do pečiva
  • čokoládu
  • rozinky, ořechy, kandované ovoce
  • olej na vymazání formy

Začneme přípravou ořechů a čokolády, rozsekáme je na malé kousky, nejlépe v mixeru krátce a rychle. Množství dle libosti. Potom vezmeme mísu, do které rozklepneme vejce, přidáme cukr (do 150 g.), vyšleháme a pak vmícháme mouku s rozehřátým a zároveň vychladlým máslem (Herou).


Hned přidáme lžičku prášku do pečiva, rozinky, rozsekanou čokoládu a ořechy spolu s kandovaným ovocem. Přimícháme sníh ze čtyř vajec. V tuto chvíli již mám připravenou silikonovou formu, kterou jsem vymazala malinko olejem (pokud máte klasickou formu ještě ji vysypte hrubou moukou).

Vrazíme to do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 160°C asi 30-40 minut. Samozřejmě za přísného dohledu, protože máme novou troubu a ta peče trochu jinak než ta stará.

Nojo, jak, ale poznáme, že je chlebíček upečený? U nás doma to sleduje manžel, kterého jsem náležitě instruovala. Dnes již ví, že musí píchnout špejlí do chlebíčku a když ji vytáhne čistou je hotovo. Já totiž při pečení trochu lenoším a abych se zbavila pocitu unavených nohou. Bohužel jsem po celý den na nohou a večer nebo odpoledne, když vařím, mě docela bolí.

Jak jsem řekla, pocitu unavených nohou mě zbaví tzv. Pampered Toes. Stačí 10 minut a vaše nohy si odpočinou od celodenní námahy, stání, běhání, uvolní se, budete se cítit opět svěží a ulehčíte si od bolesti. Koupila jsem to na internetu, podívejte se dámy samy, nebudete litovat.


Mezitím máme chlebíček upečený, necháme ho vychladnout. Příprava polevy je následující. Nechaly jsme rozpustit čokoládu, stačí 100 g., do které jsme přidaly lžičku másla a tři lžíce mléka. Na chlebíček ji naneseme a roztíráme nožem nahřátým v horké vodě a opět necháme vychladnout.
Stačí na to jedna hodinka, ale pozor, musíte svůj výtvor neustále chránit před dotírající zájemci o dobrůtku.

Přeji dobrou chuť a těším se na Vás, zase někdy.
Vaše pražská Teta.


Žádné komentáře:

Okomentovat